Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2011 19:13 - Духовна връзка - Учител и ученици
Автор: aliya Категория: Други   
Прочетен: 26955 Коментари: 30 Гласове:
3

Последна промяна: 04.05.2016 10:41


image Когато на Земята дойде истински духовен учител, като Исус, като Буда, като Учителят Дънов, той е като разцъфтяло цвете, от чийто нектар искат да пият всички пчели.
Когато един човек е наистина просветлен, мъдър, неговата мъдрост не е само фасада, а е спонтанен аромат на съществото му, неговата мъдрост не е знание на ума, натрупано от книгите, заимствано от другите, а е мъдростта на неговия собствен опит. Истинският духовен учител ще ти влияе, ще те повдигне духовно и ще те привлече към себе си без да прави от това самоцел. Той няма да те хипнотизира, а ще ти помогне да стъпиш на собствените си крака и да откриеш вътрешния си учител, най-вътрешното си същество, ще ти помогне ти на свой ред да разцъфтиш в истинко автентично човешко същество.

Към такъв учител ще бъдат привлечени тези ученици, които са разтворили сърцата си за Любовта му, които са готови без страх да пътуват към Неизвестното.

За тези обаче, за които поемането по пътя на духовната трансформация е плашещо, пълно с неизвестност и искат гаранции, начертани карти с маршрута и точни обозначения на капаните по пътя, един истински Учител ще е заплаха за тяхната сигурност. Защото един истински учител е мистик, той е мистерия, цяла една вселена, той е зов от Неизвестното. Тези ученици ще предпочетат умозрителните тиради на вечно страхливия ограничен човешки ум, неговите добре очертани интелектуални термини, категоризации и диференциации, логиката на неговия интелект.
И тук ще паднат в капана на човешкия ум, който по силата на своята ограниченост е неспособен да обхване Необята. Защото умът е само един инструмент, механизъм, био компютър, който може да работи само със заложените в него известни величини. А бог не е и не може да бъде сведен до известна величина, Вечността и Безкрая са извън възмойностите на ума. Защото Съществуванието не е логика, не е добре очертан туристически маршрут – Животът е една мистерия, алогична и непредвидима.

Ето защо един истински Учител ще Ви поведе по пътя на сърцето, на любовта, на почувстваната дълбоко в душата истина, а не по пътя на интелектуалните самоцелни упражнения. Думите на такъв учител са като славееви песни, пълни с Любовта на Бога. Те не само те „образоват”, но и по невидим начин те трансформират, спомагат за прераждането на съществото ти.
Много такива редки същества, духовни учители са бродили по нашата хубава земя. Но след смъртта им, много други, наричащи себе си техни ученици, но не разбрали най-важното им послание, са се опитвали да се окичат със славата на Учителя си. Наричайки себе си последователи, те подлагат думите на Учителите на дисекция, затварят ги в ограничени тълкувания, неспособни да обхванат необятността на Божествената мъдрост в посланието на Учителите. Защото един Учител на хората съществува на високо божествено ниво, ако той е на 15 „етаж”, то обикновените хора са едва на първия. За да разбереш Учителя, трябва да се въздигнеш на неговото ниво. В противен случай твоето виждане за него ще е ограничено и недостатъчно. Такива последователи, неспособни да се въздигнат до нивото на Учителя, предпочитат след неговата смърт да го смъкнат до своето ниво, като проектират върху неговите думи собствените си заблуждения и предразсъдъци.
По този начин са възникнали и всички различия и деления в световните религии и духовни учения, всички вътрешни църковни борби и междуособици.
Когато един Духовен учител не е вече между живите, хората на егото се втурват да се кичат с неговата слава и да го прекрояват според своя аршин.
За съжаление тази съдба не подминава нито един световен духовен учител – след тяхната смърт и Исус, и Буда, и Учителя са тълкувани неправилно от свои последователи и ученици, които поради своята духовна слепота и неосъзнатост са хвърляли върху тях калта на собственото си тесногръдие, проектирали са върху имената на Учителите собственото си неизявено и комплексирано его.
Така, вместо образа на жизнеутвърждаващия и изпълнен с любов Исус, Живата Истина, дръзнала да се изправи срещу хората на статуквото в древна Юдея, срещу фарисеите, хората на мъртвите религиозни догми и наизустеното от скрижалите мъртво знание, Църквата е създала един съвършено различен образ на Исус – Исус, увиснал на кръста, тъжен и предаден. Това е един много тънък психологически момент – като се величае страданието на Исус на кръста, като се внушава идеята за саможертвата му, на хората се вменява чувството за изначален грях и вина, която не е тяхна, всъщност. Днешното човечество е карано да се чувства виновно за чуждия грях – грехът на фарисеите, на религиозните догматици, които, както в древна Юдея, така и днес, създават разделение и страх между хората. А всеки, който дръзне да изрече тази истина в България и днес е анатемосван от Православната църква и му се отказва достъп до публичното пространство.
За съжаление и Учителят Дънов не е пожален от опити за обсебване от самонадеяни тълкуватели, наричащи себе си негови „най-добри” ученици. Неговата същност на просветлено създание е принизявана до нивото на обикновен интелектуалец – антропософ, последовател на Рудолф Щайнер! Да се сравнява Учителя със Щайнер е като да се сравнява исполин с джудже. Учителят е просветлен мистик, директно познал Бога, в който се е изляла Божествената мъдрост от самия извор. А Щайнер е просто един велик интелектуалец, който обаче няма личната опитност на просветлението и се опитва да разсъждава опосредствено за Истината, като слепец, който никога не е видял светлината, но пък може да теоретизира до безкрай за нея!

Петър Дънов е повече християнин и от цялата БП Църква накуп. Той е освен това и мистик, т.е. човек, който е познал духовните тайни така, както и Исус ги е познал. А такъв човек, познал духовното единение с Бога Отец е винаги опасен за хората на статуквото, за фарисеите и книжниците.
Затова и църквата го отлъчи, а и до днес продължава да предприема опити да го очерни в измислените писания на още по-измислени попчета фанатици, гърчеещи се при това.
Затова и Чърчил по време на Втората световна война заповяда да бомбардират именно Къщата и района на Бялото братство, където Петър Дънов се намираше със своите братя последователи.
Днес Бялото братство е превърнато в ръководната си част в придатък на Немския клон на теософията на Рудолф Щайнер - теософ, но не мистик, интелектуалец, но не духовен човек. Така е направен опит духовното учение на Петър Дънов да бъде канализирано и подчинено на чуждо и обезличаващо го влияние.
Когато Учителят не е вече между живите, много са мръсните ръце, които посягат за духовното му наследство. Примери в историята бол - като и Исус не беше пожален, а думите му скрити и преиначени от наричащите себе си "християни".
-  http://aliya.blog.bg/drugi/2011/03/15/zashto-niakoi-gyrcheeshti-se-sveshtenici-se-opitvat-da-vyvle.708175
  Ученик на истинския Духовен учител може да се нарече не този, който нарича себе си последовател само и само да покаже своята изключителност, да полира още повече своето интелектуално его, а този, който е готов да умре за старата си личност и да се прероди отново заради своя Божествен учител!



Гласувай:
4


Вълнообразно


1. seeker33 - Как да разберем
10.01.2011 14:33
дали един учител е истински или мошеник?
цитирай
2. aliya - дали един учител е истински или м...
11.01.2011 11:45
seeker33 написа:
дали един учител е истински или мошеник?

Слушай гласа на сърцето си. Връзката Духовен Учител - ученик никога не е интелектуална, защото духовният учител не ще ти даде само информация, а ще те трансформира със самото си присъствие на трансформирано, възродено човешко същество. Духовният учител ще събуди любовта в теб, ще почувстваш с цялото си сърце, че можеш да му вярваш. Само ако си отворен за новото, за непознатото, ако си готов да рискуваш всичкото си натрупано знание до сега, ще си готов да разпознаеш истинския духовен учител. Той няма да величае егото ти и с това да те манипулира, а ще говори Истината, дори и ти самият да не си готов да я чуеш. Истинският Духовен учител е автентично и абсолютно свободно човешко същество, което нито една несвобода не може да пороби и използва.
цитирай
3. seeker33 - Ти имаш ли духовен учител
14.01.2011 07:55
и кой е той?

Духовното има йерархия и различни духовни същества идват с различна цел.
Не бих казал, че всички те са човешки същества, защото ние сме тук да еволюираме, а някой от тях не.
цитирай
4. aliya - А кой друг освен теб може да ти каже ...
14.01.2011 08:40
А кой друг освен теб може да ти каже кой е гласът на сърцето ти?! Съвременните хора са толкова центрирани в главата си, изцяло в света на мислите си, на илюзиите и проекциите на ума си, че за тях гласът на сърцето е загадка:)
Гласът на сърцето ти е онзи най-истински вътрешен гласец, тих и ненатрапващ се, който обаче е твоята същност и когато той говори, дори и шумните ти мисли се смълчават.
А що се отнася до "йерархията на духовните учители", пред Бог всички сме равни.
цитирай
5. seeker33 - Гласът в сърцето
14.01.2011 09:33
е нашия истински УМ. В писанията се нарича Атма.
http://forum.sahajayoga-bg.org/index.php?showtopic=45

Не съм съгласен, че няма йерархията. Божественото има своите пратеници и те са над обикновените хора.
цитирай
6. aliya - Гласът в сърцето ни не е Ум, нито и...
14.01.2011 14:49
Гласът в сърцето ни не е Ум, нито истински, нито неистински. Гласът в сърцето ни идва от най-вътрешната ни същност, от Съществото. Това същество е Атман, но Атман идва тогава, когато мисленето в теб си отива, когато умът ти е трансцедентиран и егото ти се е стопило.
Защото ти не можеш да познаеш себе си чрез ума, чрез мислене, а само когато истинското знаене влезе в теб чрез собствената ти опитност. А истинското знаене идва само когато теб като ум и мисли вече те няма.
цитирай
7. seeker33 - Не знам откъде
15.01.2011 08:52
си вадите тези умозаключения, но Свещените писания смятат, че истината е Духът в Сърцето, а всичко останало е Илюзия. Следователно ако имаме ум той е в Сърцето.

"5.10. Това пространство е мед за всички същества; всички същества са мед за това пространство; и този блестящ безсмъртен пуруша, който е в това пространство и този телесен блестящ безсмъртен пуруша, който е в пространството в сърцето - той е този атма; това е безсмъртието, това е Брахма, това е всичко."- БРИХАДАРАНЯКА УПАНИШАДА
цитирай
8. aliya - Точно за това пространство говоря и ...
15.01.2011 10:15
Точно за това пространство говоря и аз - и то наистина е мед /благодаря за хубавия цитат/. Това пространство аз наричам Вътрешното същество, Духът на сърцето също е добре казано. Но това същество/дух в никакъв случай не е ума на човека, то е човешката най-вътрешна същност. Умът е повърхностен и дуалистичен и за да влезеш в своя център на съществото/духа си, трябва да оставиш ума си, да го трансцедентираш.
цитирай
9. seeker33 - Кое наричаш ум?
17.01.2011 14:57
Опиши му свойствата.
цитирай
10. aliya - Опиши му свойствата. Умът иска в...
17.01.2011 22:22
seeker33 написа:
Опиши му свойствата.

Умът иска всичко да бъде описано, надлежно заведено с етикети и сведено до описание на няколко свойства:) Умът се страхува да влезе в Неизвестното, в Необятното, умът иска гаранции и карта с начертания маршрут.
Ето защо "това пространство", най-вътрешната ти същност, светилището на Бог, е само за смелите и отдадените. То не е за страхливци, които не смеят да напуснат очертанията на добре известното и да скочат в бездната на Неизвестния, Неизразим Бог Мистерия, за да се преродят за нов живот.
цитирай
11. seeker33 - Явно не знаете, сега ще поясня
18.01.2011 08:20
Така наречения Ум представлява нашия интелект. Той съдържа нашето Его и нашето Суперего/обусловености/.
цитирай
12. aliya - Интелектът е продукт на ума, така, ...
18.01.2011 09:53
Интелектът е продукт на ума, така, както са продукт и емоциите, и егото. Егото е илюзията на ума, че човек е отделен от реалността на Бога, че е специален. Ето защо егото винаги е Супер Его, то винаги иска да се докаже, че е "по-, по-, най-".
Не бива обаче да се бърка интелектът на ума с интелигентността. Интелектът е повърхностен, той е това, което си получил като заимствана от другите информация, той е в полученото отвън научено знание.
Интелигентността ни е вътрешно присъща, тя е качество на съществото ни, с нея се раждаме.
цитирай
13. seeker33 - Интелекта е самия Ум,
19.01.2011 08:19
а не негов продукт. Его/Ахамкара/ и Суперего/Манас/ са две различни неща.
Не знам откъде ги четете тези неща, но те нямат нищо общо с реалността.
Кой е вашия учител?
цитирай
14. aliya - Умът не се състои само от интелект, ...
19.01.2011 11:33
Умът не се състои само от интелект, към ума спадат всички наши мисли, някои от които едва ли бихме нарекли интелектуални:) Продукт на ума ни са и всички негови проекции навън, всички илюзии, включително и най-голямата ни неекзистенциална и напълно фалшива илюзия Егото. Така че, както и да делиш и наименоваш егото, това е просто окичване с екзотични имена на нещо несъществуващо, илюзорно и фалшиво. А фалшивото, както и да го наречеш, си остава фалшиво. И за да разбереш неговата фалшивост, необходимо е просто да го осъзнаеш и разбереш. Другото име на това осъзнаване е медитация - оставане в покой и същевременно в будност, напълно в сегашния момент, Тук и Сега. Сегашният момент е толкова реален и интензивен, толкова кратък, че винаги претендиращото, голямо его не може да съществува в него. Егото е само в ума, в неговите проекции в бъдещето или в миналото, но не и в Тук и Сега. В Тук и Сега може да съществува само Битието на Бога, единствената реалност, за Небитието на Егото е необходимо небитието на умствените илюзии.
Мой учител е самото Божие битие и неговата мистерия наречена живот.
цитирай
15. seeker33 - "Нашите" мисли
19.01.2011 13:07
не са наши, защото ако беше така можеше да ги контролираме.

Мозъка ни е една пирамида, която рефлектира към Подсъзнание-Минало и Свръхсъзнание-Бъдеще.
http://yoga.eurasia.bg/forum/index.php/topic,1831.0.html
цитирай
16. aliya - Миналото и бъдещето не са реални ...
19.01.2011 16:31
Миналото и бъдещето не са реални величини. Миналото вече не е, а Бъдещето още не е, и кой знае дали ще бъде!?
Единствената реалност на Битието е Тук и Сега. Да се идентифицира Подсъзнанието и Свръхсъзнанието с нереални величини противоречи на тяхната истинска реалност. И подсъзнанието, и свръхсъзнанието са реални и са Тук и Сега.
А що си отнася до контролирането на мислите си, разбира се, че можеш ... ако си овладял медитацията, то ти можеш да контролираш целия си ум, защото си го трансцедентирал и си навлязъл в пространството на Не-ум, пространството без мисли.
цитирай
17. seeker33 - Реална е само връзката
20.01.2011 15:23
с Подсъзнанието и Свръхсъзнанието.
цитирай
18. aliya - Връзката с Подсъзнанието и Свръ...
20.01.2011 16:09
Връзката с Подсъзнанието и Свръхсъзнанието става реална напълно само когато успееш да ги осъзнаеш, т.е. да ги осветиш с лъча на своето съзнание. В момента на тяхното осъзнаване, ти ги изваждаш от зоната на мрака и ги превръщаш в светлина, в част от твоята истинска същност, наречена Съзнание.
цитирай
19. seeker33 - Всеки момент, когато ти идва мисъл
20.01.2011 19:12
от Миналото си свързана с Подсъзнанието и съответно с мисъл за бъдеще с Свръхсъзнанието.
цитирай
20. aliya - Тук трябва да се разберат няколко ...
20.01.2011 22:05
Тук трябва да се разберат няколко неща:
1. Мисълта, макар и да е за минал или за бъдещ момент, е винаги тук и сега, в сегашния момент на нейното възникване
2. Мисли за твоето бъдеще много често са плод на миналото ти обуславяне и са отражение на твоето подсъзнание, а не на Свръхсъзнанието. В света на Свръхсъзнанието не можеш да проникнеш с мисли, а само след като си трансцедентирал ума си.
цитирай
21. seeker33 - Не бива да се бърка Свръхсъзнанието
21.01.2011 10:48
с Несъзнавано. Това за което говори Юнг:

Една от основните идеи на Юнг е тази за колективното несъзнавано. Той е убеден, че съществува нещо като универсален фонд, който генерира архетипни образи и символи, манифестиращи се в различни точки на време-пространството. Така Юнг обяснява голямото символно и митологично сходство между различни култури, които не са били в достъп една с друга.
цитирай
22. aliya - Това, за което говори Юнг, е Коле...
21.01.2011 14:41
Това, за което говори Юнг, е Колективното подсъзнание. Само че Юнг не е бил просветлен и не е знаел какво точно е Колективното подсъзнание, както и че освен това има и по - дълбок пласт, каквото е Космичното подсъзнание.
Докато едно човешко същество се идентифицира с ума си и не е успяло да го трансцедентира, то за него и Подсъзнанието, и Свръхсъзнанието остават неосъзнавано. Дотогава, докато не се просветли и по пътя на осъзнаването не превърне в свое съзнание всички пластове и на подсъзнанието, и на свръхсъзнанието.
цитирай
23. seeker33 - Отново се налага да те коригирам, защото
22.01.2011 07:40
ти липсват основни познания за Цялото.

Колективното несъзнавано е Настоящето
Колективното подсъзнание е Миналото
Колективното свръхсъзнание е Бъдещето.
цитирай
24. aliya - Корекцията ти е неекзистенциална, ...
22.01.2011 09:47
Корекцията ти е неекзистенциална, т.е. некоректна!:) В света на Съзнанието времето на съществува, Миналото е това, което вече не е, а Бъдещето е това, което още не е ! Единствената реалност, Съзнанието, е винаги тук и сега, т.е. точно там, където Умът вече не може да бъде! Сегашният момент е толкова кратък и интензивен, че мислите не могат да съществуват в него, изпаряват се под неговата интензивност:) И подсъзнанието, и свръхсъзнанието са част от съзнанието. Умът е този, който ти пречи да го прозреш, защото умът е време и времето е ум.
цитирай
25. bogolubie - В библията пише, че сърцето е измамливо повече от всичко друго.
27.01.2011 19:30
Не може само чувствата да ни водят. Не случайно Христос е глава на църквата, т.е. Мозъкът, който управлява всяка част от тялото.
Поздрав!
цитирай
26. aliya - Не зная дали църквата има Мозък, но ...
27.01.2011 20:02
Не зная дали църквата има Мозък, но зная, че Исус е Месията на Любовта, който ни води обратно към чистото сърце, към извора на съществото ни, извън обхвата на вечно пресмятащия повърхностен човешки ум.
Умът е преобладаващ у Юда /справка в този блог - "Защо се появява Юда всеки път, когато дойде Христос"/, а Христос е олицетворение на сърцето като Пратеникът на Божествената любов.
цитирай
27. prosvetlenie - Може би, ако искаме да говорим за ...
13.02.2011 09:39
Може би ,ако искаме да говорим за Духовни учители,първо трябва да си зададем въпроса:Какво е това Духовен учител ?!
Не мисля,че единствените учители са били тези от миналото,които хората са издигнали в култ.
Сред нас и в ден днешен има хора,които могат да се нарекат духовни учители.Но те са много малко.Обикновено виждаме духовните учители от Изтока.Те с нищо не са по долу нито от Исус,нито от Буда...
Всеки човек се ражда с определена степен/ниво/ на духовност.Въпросът е дали в този живот ще може да се усъвършенства повече или ще дръпне надолу.
цитирай
28. aliya - Може би, ако искаме да говорим за ...
13.02.2011 10:19
prosvetlenie написа:
Може би ,ако искаме да говорим за Духовни учители,първо трябва да си зададем въпроса:Какво е това Духовен учител ?!

Духовният учител е лично усещане на всеки един човек по отделно. Връзката Духовен учител - ученик е дълбоко лична, тя е сърдечна афера. Така, както учениците на Исус са оставили всичко, което имат, семейство, работа, и са тръгнали подире му, така и всеки един духовен ученик следва гласа на сърцето си, когато реши да последва своя Духовен учител. Връзката Духовен учител - ученик се основава на Любов и Вяра и затова се определя от сърцето, а не от пресметливия ум.
цитирай
29. анонимен - Щеше ли да има християнство?
15.03.2011 17:04
Видях че те баннаха от един сайт и ще си позволя да те питам тука : Какво би станало ако Пилатчо не бе разпнал на кръста Исус Христос, можеха ли нещата с християнството да висят на косъм
цитирай
30. aliya - Ако Пилат не беше разпнал Исус по ...
16.03.2011 21:52
Ако Пилат не беше разпнал Исус по искане на свещениците и учените глави на тогавашната религия, то Исус щеше да продължи да излива своята Божествена мъдрост, придобита от разцъфтяването му в просветлено човешко същество. Думите му щяха да достигнат сърцата на мнозина и да ги подготвят за Божията истина, той щеше да бъде извор, от който жадните за Истината да пият. Ако Исус беше оставен жив, така, както Буда беше оставен да завърши земния си път, така, както Лао Дзъ бе оставен, или Махавира, то Западният свят щеше да бъде неимоверно обогатен от думите и мъдростта на Исус. Защото живата истина е живото човешко същество, познало Бога, а не мъртвите книги от човек, а не от Бог създадени.
Затова нито едно свещено писание не може да те събуди за истината така, както ще те събуди живото човешко същество, познало Истината. Нито една Библия не може да замени Живия Исус!
И това поради една много проста и екзистенциална причина - Бог е създателят на човека, а не на Писанията. Само жив човек може да се превърне за теб в Божие вдъхновение. Мастилото не може да свърши тази работа.Книжниците, догматиците, вярващите в канони и постулати търсят Бог по следите от мастило върху хартия. Истинските духовни търсещи са тези, които търсят Бог така, както ловецът търси елена - по миризмата на муск, разпръсквана от елена. И дори и да няма пътека, те следват уханието на елена през гората и проправят своя пътека.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aliya
Категория: Други
Прочетен: 3015870
Постинги: 432
Коментари: 592
Гласове: 1379
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031