Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2014 06:22 - МЕХЛЕМИ
Автор: budha1 Категория: Други   
Прочетен: 3026 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.09.2014 17:57


-Змийско мляко. Сушени стъркове,събрани през пролетта в началото на цъфтежа, се счукват в дървено хаванче, пресява се през ситно сито .Смесват се равни количества билков прах и разтопена гореща свинска мас или вазелин.За да не се развали мехлема към него се прибавят 10 капки карболова киселина. Мажат се засегнатите места при дерматози, екземи, псориазис,вълчанка,кожна туберкулоза,рак на кожата. /кн-•49-стр.293./
-Луличка.20 г.свежи стъркове от билката обикновенна луличка киснат в 30 гт. спирт 5 дни. Прецеждат се и на всеки 5 г. екстрат се слагат 50 г. безсолна свинска мас.Смесва се добре.Този мехлем е доказано ефикасно средство срещу хемороиди,възпаления на венците и замърсена кожа.

- Невен. 2-3 с.л. наситнени цветчета се смесват с 2 с.л. говежда лой или свинска мас.Държи се на слаб огън 30 мин.и се прецежда през ситно сито или марля.Сипва се в чист съд ,затваря се плътно и се съхранява на хладно.Нанася се на марля и се прави превръзка на засегнатият участък при рак на кожата,кожни язви псориазис.Същевременно се пие отвара от 1 с.л.цветчета от невен и 500мл. прясно мляко.

-Невен.Смесва се козе масло със смачкани листа от невен във съотношение 1:1.Загрява се на слаб огън ,докато мадлото си втечни.Билката пада на дъното ,а в мазнината преминават активните и вещества.Ползва се при труднозаздравяващи рани,и варикозни рани,дексубитус (рани от залежа ване ),ставни и мускулни болки.

- Репей.2-3 с.л.наситнени сушени корени се заливат с 1/2 чаша вряща вода , ври до изпаряване на половината , прецежда се и се прибавят 5 с. л. безсолна свинска мас . Сместа се държи на водна баня 2-3 часа.След изстиване водата се отстранява.С този мехлем се правят втривания 1-2 пъти седмично за укрепване на косите,при суха кожа и срещу пърхут. /кн.•49-стр.293-294//от поз.1984 до 1990 са откн.•49.

-Мехлем от бял равнец:90 г. свинска мас или обезсолено краве масло се загряват добре,прибавят се 15 г. пресни накъсани на дребно цветове от бял равнец и 15 г.нарязани на дребно листа от малина.На следващият ден сместа се затопля леко и се прецежда през ленена кърпа и се сипва в приготвени чисти съдове.Съъхранява се в хладилник.Това е лечебен мехлем при хемороиди.

- Мехлем от камшик:две препълнени шепи от нарязан камшик/листа, цветове и дръжки - начукани до кашица се заамесват с 250 г. свинска мас. Препооръчва се при разширени вени и язви на предбедрениците.

- Мехлем от еньовче: Прясно изцеден сок от свежи еньовчета се разбърква с масло със стайна температура до кашица и се слага в хладилника. Прилага се при злокачественни кожни заболявания,ракоподобни язви .

- Лайков мехлем: 250 г. свинска мас се затопля и се прибавят 2 препълнени шепи свежи цветове от лайка.Сместа се разпенва,разбърква се и съдът се покрива и оставя да пренощува в хладно помещение.На другият ден се подгрява леко и се изстисква през ленена кърпа в чисти съдове . (използва се при рани,хемороиди,кожни възпаления)

- Мехлем от невен: 4 препълнени шепи свеж невен ( листа,цвят и стебло ) нарязани на дребно в 500г.хубава свинска мас се запържват малко,разбъркват се и се свалят от огъня.Покрива се и се оставя да престои 1 ден. После се затопля и се филтрира през марля и се пресипва в чисти съдове.С мехлема се мажат възпаленията на вените,гъбичките по краката,изарянията.Всички рецепти са от В-к "Знахар у дома" бр.28-2000г.

-Мехлем от пълзящ очеболец.100 г. разтопено краве масло се смесва с 10 г. счукани на прах корени от пълзящ очиболец ,ври 5 мин.и се прецежда гореща.(Вестник "Л"бр.41-2000г.)

-мехлем 125 г.кокосово масло,около 15-20 г. ланолин, 15 г. смлени на машинка за месо корени от див бодлив чемшир и 7 г.стебло и листа камшик.Приготви се на водна баня.Ври се на по-слаб котлон 15 мин.На пръв поглед билката е много.Може би тя трябва да бъде 10%.Мехлема е за разширени вени на краката.На сутринта да се прецеди много добре през 1 кат тензух,който преди това да е изпран и исушен.(Тогава става по-гъст и с по- равномерни отвори ) и се налива в 2 кутийки.Като наиистина стане твърд.Като трябва да се добави зехтин или неутрален вазлин.

-Мехлем от Розмарин.Приготвя се от 1 част розмариново масло,2 части жълт восък,2 части мускатово масло,8 части лой и 16 части бяла не солена свинска мас.Използва се за разтриване на ръцете и краката при подагра,за обтриване при екзема и рани./В-к"Зн" бр.24-99 год./

-Мехлеми от прополис:прополис с свинска мас,невен,живовляк и дебела мара при фистули и фистули на ануса,както и при външни хемороиди.За външна употреба се приготвя мехлем от прополис и свинска мас в съотношение 1:5 предварително разтоопени на воодна баня./В-к"Зн"бр.48-95 год./

-Мехлем от тополови пъпки:при хемороиди,изгорено и възпаление на кожата.Приготвя се от една част размачкани пресни пъпки от тоопола и две части вазелин, които се варят докато се изпари всичката влага.След това се прецеждат и с маслото се мажат болните места сутрин и вечер след като са измити с хладка преварена вода./Е.ШапкареваВ-к"Зн"бр.5-1998 год./

-За трудно зарастващи рани и изгорено - мехлем:бял тамяян,восък,сакъз,зехтин и краве масло.

-Сладък мехлем:10 г. бял тамян,10 г. чист восък,30 г.сладък сакъз,50 г. чам сакъз,200 мл. дървено масло,200 г. краве масло,80 мл. терпентин,30 г."аважува".Сместа се вазвърява,прибавя се 300 мл.вряла вода,отново ври,слага се върху ленени кърпи./Енцикл.БНМ-399с./

МЕХЛЕМИ
НЕВЕНОВ МЕХЛЕМ
Състав: невенов цвят, невеново масло, вазелин
Приложение: антисептично, бактерицидно и антимикотично дйствие (при гъбични инфекции). Подпомага заздравяването на рани и изгорени участъци на кожата.
Начин на употреба: тънък слой от крема се нанася върху раната или засегнатите места 3 пъти дневно.


МЕХЛЕМ ПРИ АЛЕРГИЯ
Състав: невенов цвят, гераниево масло,вазелин
Начин на употреба: тънък слой от мехлема се нанася върху засегнатите места до 3 пъти на ден.


МЕХЛЕМ GALIUM
Състав: екстракт от бяло еньовче в среда от невеново масло и вазелин
Приложение: при възпалени лимфни възли, при гуша , базедова болест и псориазис.
Начин на употреба: тънък слой от крема се нанася върху местата на проявление или възпалените лимфни възли 2 пъти дневно.


МЕХЛЕМ ПРИ ДЕПРЕСИЯ И ИНТОКСИКАЦИЯ
Състав: пресни цветове от чер оман, невеново масло, етерични масла, вазелин и др.
Приложение: силно антивъзпалително, извеждащо токсични натрупваня около далака.
Начин на употерба: тънък слой от мехлема се нанася в областта на далака- вечер-да остане до сутринта.





МЕХЛЕМ " ЗЛАТЕН ПРАШЕЦ"
Приложение: за подмладяване на кожата
Състав: пчелен прашец, етерични масла от цитронела, пелин , здравец, маточина и хизоп, вложени в основата на ленено масл, вазелин и пчелен восък.
Начин на употербе: тънък слой от крема се нанася върху кожата веднъж или два пъти дневно.


ЛАЙКОВ МЕХЛЕМ
Състав: пресни цветове от лайка, екстракт от лайка, етерични масла, вазелин и др.
Приложение:силно антивъзпалително, успокояващо напуканата и суха кожа, при кожни язви, протриване, ужилвания, акне.
Начин на употреба: тънък слой от мехлема се нанася върху засегнатите участъци.


МЕХЛЕМ ПРИ КОЖНИ ОБРИВИ И ВЪЗПАЛЕНИЯ
вкл. от алергичен произход
Състав:етерични масла от лайка, здравец, лавандула и невен вложени в основата на ленено масло и вазелин.
Начин на употреба: вечер тънък слой от мехлема се обмазва върху засегнатите места.


МЕХЛЕМ ПРОТИВ ХЕМОРОИДИ
Състав: прополисова мас, пчелен восък, невеново масло, вазелин и етерични масла от кипарис, снадалово дърво, мента пиперита и хвойна.
Начин на употреба: тънък слой от мехлема се нанася сутрин и вечер върху засегнатите места.



MEХЛЕМ ПРИ ПСОРИАЗИС
Състав: прополисова мас, пчелен прашец, вазелин и етерични масла от лавандула, хизоп, лайка и босилек.
Начин на употреба: тънък слой от мехлема се нанася върху засегнатите места.




МЕХЛЕМ ЗА РАНИ
Състав: невеновао масло, вазелин, екстракт от корен на куркума, етерични масла от лавандула и салвия.
Приложение: при всякакъв вид възпаления на кожата, трудно зарастващи рани, херпес, лишеи, хемороиди, отоци по тялото.
Начин на употреба: тънък слой от мехлема се нанася върху засегнатите места два пъти дневно.


МЕХЛЕМ ПРИ ХЕРПЕС СИМПЛЕКС
Състав: маточиново масло в основата на пречистена свинска мас, ланолин и вазелин
Начин на употреба: тънък слой от мехлема се нанасч вечер върху засегнатите места и се оставя да попие.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha1
Категория: Други
Прочетен: 1226824
Постинги: 429
Коментари: 28
Гласове: 121
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031