Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2020 21:36 - Любопитни факти за дъгата
Автор: barin Категория: Други   
Прочетен: 10873 Коментари: 25 Гласове:
46

Последна промяна: 07.09.2020 21:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                       Дъгата е интересно природно явление, което хората харесват. На всеки му става приятно, когато дъждът свърши и изгрее слънце. Тогава може да се наблюдава дъга. В големите градове ова се случва рядко, поради замърсеност на въздуха. За дъгата има доста интересни факти, които преди няколко дена открих. Гледах и едно научнопопулярно предаване, от което също научих някои неща. Ето какви са любопитните факти за дъгата:
           1. Легендата за гърнето със съкровища
            Един от най-известните митове за дъгата е, че в двата й края има гърненце със злато, което се пази от леприкон. Някога викингите живеели в Ирландия, те извършвали множество кражби, а след това заривали съкровищата си из цялата страна. Когато напускали Ирландия, те забравили част от своята плячка, но леприконите я открили. Те знаели, че викингите са придобили съкровищата си чрез кражба, което не е правилно, затова изгубили доверие в хората. За да се гарантира, че хората няма да вземат съкровищата, леприконите го зариват в гърненца дълбоко под земята из целия остров. Когато дъгите се появявали, се вярвало, че те винаги завършвали на място, където е заровено гърне със съкровища.
             
image
                                2. Филипинската легенда за първата дъга 
Един фермер забелязал, че стената, която е построил, продължавала да се събаря. За да разбере защо, той чакал една вечер и изненадал три звездни девойки. Две от тях могли да избягат, но едната не успяла, защото фермерът скрил вълшебните ѝ крила. По-късно двамата се женят и им се ражда син. Един ден, звездната девойка намерила липсващите си крила, които били скрити близо до къщата им, сложила си ги, взела сина си и двамата отлетeли към небесния свят.    
        3. Колко цвята има дъгата?

           Това е интересен мит, защото в зависимост от това как го гледате, той може да се счита за истинско или невярно твърдение. В училище вероятно сте научили, че цветовете на дъгата са (в ред) червено, оранжево, жълто, зелено, синьо, индиго и виолетово. Това всъщност са цветовете на видимия спектър. Червеното и виолетовото имат най-дългата дължина на вълната. Но тези седем нюанса не са единствените в света, разбира се. В дъгата има още много цветове, които просто са невидими за човешкото око. Дъждът съдържа над 1 милион цвята, но дали дъгата съдържа всички тях… Оставяме ви да помислите.
              
image
 
                    

             4. Двама човека виждат по различен начин дъгата

             Един от най-интересните факти за дъгите е, че няма двама души, които да могат да видят по един и същи начин една дъга. Може да си мислите, че виждате едно и също нещо; може дори да опишете дъгата, която виждате пред приятеля до вас, който ще се съгласи, че това, което вижда, изглежда точно така, както го описвате. Но истината е, че не виждате едно и също. Ето защо когато гледате дъга, вие наблюдавате отразяващата се светлина в дъждовните капки, стоящи над хоризонта, но вашият хоризонт е различен, дори и малко по-различен от този на друг човек. Очите на вас и човека до вас не могат да бъдат на едно и също място в едно и също пространство едновременно.
               От снимката се вижда колко е красива дъгата над морето, а от следващата- в планината,
image
 
                   Още интересни неща за дъгата: 
              Произхода на думата:
            На латински език "дъга" означава дъждовна арка. В гръцки и римски времена се смятало, че дъгата е път, създаден от богинята Ирида, която е посредница между боговете и хората. Аристотел е бил обсебен от дъгите. Древногръцкият философ Аристотел за първи път започва да разсъждава върху дъгите и техните цветове още през 350 г. пр. Хр.Според него дъгата е била направена от три цвята. Е, днес теорията му е грешна, тъй като цветовете са седем - червено, оранжево, жълто, зелено, синьо, индиго и виолетово.
             Можем да наблюдаваме дъга и през нощта. Ако има пълнолуние и небето е ясно, Луната, която излъчва отразена от Слънцето светлина, е всъщност достатъчно светеща, за да създаде дъга на определено място. Този явление се случва рядко.
                Вярвания при виждане на дъга:

            В миналото стопаните предсказвали по цветовете на дъгата каква ще бъде реколтата. Ако преобладава зеленият цвят, това означава, че ще има много трева за добитъка. Ако преобладава жълтият цвят, ще има много добър добив на жито и царевица.
Ако сте в самолет можете да видите кръгла дъга
Всеки вижда дъгата като полукръг. Но, ако пътувате със самолет и погледнете надолу през прозореца, ще видите пълен кръг на дъгата.

Дъгата може да се види само на Земята

            Към този момент е доказано, че единствено на Земята може да се наблюдава дъга. Това е така, защото Земята е единствената планета с постоянни течни валежи и пряка слънчева светлина.  Инересно е, че на осаналие планеи ози природен феномен не може да се наблюдава. Засега ова нма особено значение за хораа, защото не се вижда как ще съп на друга планета, но в далечно бъдеще може и да стане.
                   image
    
                    Колко често може да се наблюдава дъга? Не може да се каже; зависи от мястото, честотата на валежи, последвани от Слънце, мястото, местни особености на релефа и климата и други фактори. Понякога може да се наблюдава и двойна дъга, като обикновено едната е по-силна и ярка от другата.
 
image
                  
                Не съм правил справка и сравнение къде се наблюдават повече дъги и къде са по-ярко видими. При всички случаи появата на дъга прави впечатление.
image         Когато небето е натежало от дъжд, а в същото време слънцето не отстъпва от небосклона, тогава ставаме свидетели на един от най-невероятните природни феномена - дъгата.  За нея има песни и приказки, митове и сказания. Тя радва както децата, така и възрастните. Когато пъстрият й сърп се извие в небето, няма човек, който да не спре и да я погледа за малко.  Но какво всъщност знаем за това чудно явление, освен че разпада бялата светлина на седемцветен спектър?
       image                

                Когато небето е натежало от дъжд, а в същото време слънцето не отстъпва от небосклона, тогава ставаме свидетели на един от най-невероятните природни феномена - дъгата.  За нея има песни и приказки, митове и сказания. Тя радва както децата, така и възрастните. Когато пъстрият й сърп се извие в небето, няма човек, който да не спре и да я погледа за малко. 

             Но какво всъщност знаем за това чудно явление, освен че разпада бялата светлина на седемцветен спектър?  То трябва да е между 42 и 40 градуса (видимият спектър на червения и лилавия цвят). Водните капки пречупват не само слънчевата, но и лунната светлина. Човешкото око, уви, е неспособно да види разкоша на лунната дъгата. Тя би му изглеждала само като бяла светлина, освен ако не заснеме явлението с камера, настроена на дълга експозиция.     
           image
 
                 Как са си представяли и обяснявали древните хора дъгата: 
             Древните римляни са вярвали, че дъгата е дело на бога на Слънцето, а индианските племена са смятали, че тя е мост между живота и смъртта. И днес съществуват многобройни теории, които приписват на това природно явление най-различни фантастични свойства, но ето някои любопитни факти за дъгата:

  • Цветовете, образуващи дъгата, не са само основните седем, които човешкото око вижда. А именно, тя се състои от пълния спектър на всички нюанси, дори тези, които ние не виждаме.
  • Действителната форма на дъгата е пълен кръг, а не само полукръг, както ние виждаме. Наситеността на цветовете зависи от големината на дъждовните капки, в които се отразява слънчевата светлина.
  • Интересен факт е, че всеки от нас вижда дъгата по свой собствен начин. Тъй като светлината се отразява в дъждовните капки, в зависимост от ъгъла на наблюдателя, дъгата изглежда различно. Ако видим дъга знаем, че Слънцето трябва да е зад нас, а дъждът пред нас. До дъгата не може да се стигне, понеже като се опитваме да я доближим, се променя и това, което виждаме, тъй като капките са разпръснати навсякъде из атмосферата.
  • Много култури са смятали, че дъгата е мост между рая и земния свят. Тъй като става въпрос за едно от най-красивите природни явления, дъгата е станала символ на надежда, спокойствие и хармония. Дори европейците са вярвали, че ако мъж мине под дъгата, ще стане жена, и обратно.
  • Последователността на цветовете на дъгата отговаря на последователността на цветовете, излъчвани от човешкото тяло. Като се започне от първата чакра, която е червена, през оранжевата, жълтата, зелената, светло и тъмно синята, та до седмата, короната – лилавата.                                                                              image
               Дъга може да се види  на различи места но по-често извън градовете и селата.  Дъгата е по-често срещано природно явление от Северното сияние, Фата Моргана, слоестата мъгла, която се появява в планините, ниските облаци, дима над морето( при рязка промяна на темпераурата или когато водата още не е изстинала, а темпераурата на въздуха спадне изведнъж), торнадо, цунами и други. 
            image
 
                      По навик аз често поглеждам към небето, когато веднага след дъжд се покаже слънцето.
                    Обяснение на появата на дъга от гледна точка на физиката: Дифракция означава буквално "пречупване" от латински - diffractus - със същия ни познат корен - "fractus" - от който е взето името на фракталите. Някои основни въпроси за дифракцията и интерференцията разгледахме в "Вълна. Основни формули и зависимости. Дифракция и интерференция".

            Ефекти на дифракцията често се наблюдават често във всекидневния ни живот. Дифракцията е причината за много явления, които са завладявали въображението ни още като деца, а и са родили красиви легенди и митове като дъгата, например.
image

            Дифракция се случва при всички вълни, включително звуковите вълни, водните вълни и електромагнитните вълни като видимата светлина, рентгенови лъчи и радиовълни. Благодарение на това явление ние чуваме, когато не виждаме източника на звука, т.е звуковите вълни "заобикалят" препятствията. Светлината се разлага във видимия спектър на седем основни цвята. Те са подредени в следния порядък:  червенооранжевожълтозелено,светло синьо, индиго (тъмносиньо) и виолетово
     
image
                Обратна дъга, наблюдавана в Гданск през авгус 205 г.
               Поради необходимостта на дъжд, последван от слънце дъга през зимата много рядко може да се види.
          image
        
               В планинските езера може да се види отражението на дъгата във водата. Практиката обаче показва, че при започване на валежа туристите бягат да се скрият, ако могат наблизо. 
 image
         Дъгата се появява, защото слънчевата светлина се пречупва в дъждовни капчици вода или пара (мъгла) в атмосферата, които отклоняват по различен ъгъл различните цветове на светлината. Например червеният цвят, който има най-дълга вълна от видимата светлинат се отклонява при пречупване на 137°30’, а късовълновия виолетов цвят на 139°20’ и така бялата светлина се разлага в спектър. Това явление се нарича дисперсия (разлагане на светлината) Дъга може да се получи при попадане на пряка слънчева светлина върху гладка полирана повърхност. Например върху компактдиск.
                  

image
                  На схемата се вижда процесът на проникване на слънчевите лъчи до срещата им с повърхност. 
                 Появата на дъга е интересно красиво природно явление, което не може да се прогнозира точно кога и къде ще се случи. Дъгата е вдъхновила много поети и художници и присъства в творбите им. Има я и по кориците на детските книжки. Като дума я има на списание, в съчетание с други думи, със значение на арка, извит път,  минаване встрани( по допирателната), наредени предмети във формата на дъга и други.



Гласувай:
46


Вълнообразно


1. kvg55 - barin,
07.09.2020 21:43
Където има атмосфера и вода, трябва да има и дъга.
цитирай
2. barin - Правилна констатация, kvg55. З...
07.09.2020 21:52
Правилна констатация, kvg55. Затова на Земята има дъга, а на други планети е доказано, че няма.
Поздрави!
цитирай
3. elizabethborislavova - Дъгата има седем цвята, защото 7 е числото на божествената пълнота
07.09.2020 22:04
А дъгата е символ на това, че в язвите на съдебното време, които са днес Бог няма да унищожи земята отново с потоп.
9 Вижте, Аз поставям завета Си с вас и с потомството ви подир вас;
10 и с всичко живо, що е с вас, - птиците, добитъкът и всичките земни животни, които са с вас, да! с всяко земно животно от всичко, което е излязло от ковчега.
11 Поставям завета Си с вас, че няма да се изтреби вече никоя твар от водите на потопа, нито ще настане вече потоп да опустоши земята.
12 Бог рече още: Ето белегът на завета, който Аз поставям до вечни поколения между Мене и вас и всичко живо, което е с вас:
13 поставям дъгата Си в облака, и тя ще бъде белег на завет между Мене и земята.
14 Когато докарам облак на земята, дъгата ще се яви в облака;
цитирай
4. barin - Има известна символика на седемте ...
07.09.2020 22:13
Има известна символика на седемте цвята на дъгата с други места, където присъства седмицата, Елизабет. Може да се направят и други аналогии: седем дена на седмицата, седем смъртни гряха, седем сина в приказките (макар че там има и числото девет обикновено), седемте стълби, които изкачил Буда при рждането си, сътворението на света- шест дена и на седмия Бог си почивал, изразът"На седмото небе"( от щастие). седем са хълмовете на Рим, но и тепетата на Пловдив, след седем врати се попада в ада, великият пост е седем седмици, има го и в приказките"Снежанка и седемте джуджета", "Вълкът и седемте козлета" и т.н.
Поздрави!
цитирай
5. elizabethborislavova - Точно така. Затова са седем
07.09.2020 22:34
Наистина само на земята има дъга.
Приятна вечер, много полезно и приятно четиво.
цитирай
6. elenkokoschkov - ПОЗНАВАТЕЛНО!
08.09.2020 07:02
ПОЗДРАВИ!:):)
цитирай
7. barin - Красиво е, elenkokoschkov. Поз...
08.09.2020 07:10
Красиво е, elenkokoschkov.
Поздрави!
цитирай
8. miri479 - Интересен постинг, както и другите ти
08.09.2020 09:43
Поздрави!
цитирай
9. barin - Благодаря, Мири.
08.09.2020 09:51
Благодаря, Мири.
цитирай
10. rozasaronova888 - Поздрави, Барин!
08.09.2020 10:35
„Бог рече още: Ето белегът на завета, който Аз поставям до вечни поколения между Мене и вас и всичко живо, което е с вас:
13 поставям дъгата Си в облака, и тя ще бъде белег на завет между Мене и земята.
14 Когато докарам облак на земята, дъгата ще се яви в облака;
15 и ще спомня завета Си, който е между Мене и вас и всичко живо от всяка твар; и водата няма вече да стане потоп за изтреблението на всяка твар.
16 Дъгата ще бъде в облака; и ще я гледам, за да си напомням всегдашния завет между Бога и всичко живо от всяка твар, което е на земята.“

Битие 9
цитирай
11. mt46 - Поздрав!
08.09.2020 12:23
Да, интересно и красиво явление е дъгата...
цитирай
12. zaw12929 - ПРЕКРАСНО! КРАСИВО! ИМА НАДЕЖДА- ...
08.09.2020 13:03
ПРЕКРАСНО! КРАСИВО! ИМА НАДЕЖДА- КРАСОТА И ДОБРОТА НИ СПАСЯВАТ!
цитирай
13. barin - Здравей, Розасаронова. Има нещо, ...
08.09.2020 13:32
Здравей, Розасаронова. Има нещо, свързано с Бог и числото 7. Обаче ми излезе един стар спомен от около 2000-та година, когато на една среща с един ученик и последовател на Николай Дойнов, не помня името му каза, че от числата при раждане най-добра е девятката. Число при раждане е сбор от дата, месец, година, после се събират цифрите, ако се наложи отново ,докато се получи едноцифрено число. На второ място постави 7, а като цяло нечетните числа били по-благоприятни от черните.
Поздрави!
цитирай
14. donchevav - Красота за очите и толкова непоз...
08.09.2020 16:26
Красота за очите и толкова непознати неща за дъгата - храна за любопитния ум. Благодаря ти, Иване!
цитирай
15. barin - Благодаря, Марине. Интересно я...
08.09.2020 17:06
Благодаря, Марине. Интересно явление е дъгата, но рядко я наблюдавам от Варна.
Поздрави!
цитирай
16. barin - Един цитат, Зав"Красотата ще ...
08.09.2020 17:10
Един цитат, Зав"Красотата ще спаси света". Не се сещам откъде е.
Поздрави!
цитирай
17. barin - Красиви цветове, Вени. Като ги г...
08.09.2020 17:11
Красиви цветове, Вени. Като ги гледам ми става приятно.
Поздрави!
цитирай
18. lexparsy -    Както винаги си академично из...
09.09.2020 12:43
   Както винаги си академично изчерпателен Бардин :-)
   Аз бих добавил че дъгата съдържа всички цветове, но ние не случайно виждаме седемте и мистични духовни проявления...
   И се сетих че като деца някой ни беше научил че като вали дъжд и грее слънце трябва да пеем "Слънце грее, дъжд вали мечка се жени... ", и да търсим с поглед къде ще се появи дъгата.
   От моята вила аз често имам щастието виждам двойна дъга, но ти много уместно ме подсети че може би само от тази гледна точка се вижда двойна :-))
   Поздрави и почитания от мене Иван!
   Лекс
цитирай
19. barin - Много добре, Лекс. Има какво да се ...
09.09.2020 13:00
Много добре, Лекс. Има какво да се добави за дъгт Винаги гледам да съм изчерпателен, макар че темите ми стават доста дълги.
Поздрави!
цитирай
20. rosiela - Чуден материал, Барин,
10.09.2020 08:06
ти мълчиш, търсиш, пък ни грабнеш акъла. Поздравления.
цитирай
21. barin - Бързам да отговаря, Роси, че тръ...
10.09.2020 08:10
Бързам да отговаря, Роси, че тръгвам за Тетевен. Няколко дена няма да посещавам профилите на любимите. Вярно е, че това лято писах по-малко. Подготвях два доклада за научни конференции.
Поздрави!
цитирай
22. pisatelkata - Интересно и полезно! Чудесен материал!
30.09.2020 19:25
Прочетох на един дъх! Поздравления!
цитирай
23. barin - Благодаря, Ели. Обмислям следв...
30.09.2020 19:29
Благодаря, Ели.Обмислям следващата тема, която по тези дни ще пусна.
Поздрави!
цитирай
24. 1etty - Радва!
01.10.2020 15:38
Много добре подбран материал, чудесно написано!
Радуга, за да ни радва...
цитирай
25. barin - Радват ни дъгите, 1etty. Само че ...
01.10.2020 17:37
Радват ни дъгите, 1etty. Само че трябва да сме на открито и далеч от големия град, за да я видим.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3644074
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031