Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2019 23:12 - Кукерите, Сирни Заговезни и тракийската Нова година
Автор: vled Категория: История   
Прочетен: 2620 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 27.12.2019 23:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

          Кукерите, Сирни Заговезни и тракийската Нова година

 

Наближава Нова година, а с нея и сезона на кукерите. Всички се питаме защо толкова пъти през годината се появяват тези древни герои и какво означава това.

Кукерите са свързани с тракийската Нова година, която обикновено се е празнувала в началото на Март, когато е завършвала старата и започвала Новата година по лунния календар на траките. В уречения ден в центъра на селището или града се запалвал огън, около който се развивал целият ритуал на тържеството, основата на което както винаги при траките били музиката и танците, но в светските празници - придружени с храна и вино.

Най-важната част на празненството била най-древният театър на открито, по-точно сценките, които изобразявали посрещането на Новата година. Те се играели от мъже актьори и тяхното название на тракийски е... КУКЕРИ! Тракийските актьори, т.е. кукерите, за разлика от днешните кукери в България се обличали по-скромно - само в малко по-интересни, артистични, необичайни за ежедневието дрехи. Главната фигура в малкия спектакъл, който се разигравал е жена, символизираща Новата благодат, както траките са наричали този празник. Тази роля се изпълнявала от мъж, един от актьорите, който се обличал в женски дрехи. Тракийските актьори (кукери) били само мъже, считало се е, че това е само мъжко занимание. Кукерите не са гонели злите сили, защото траките не са знаели изобщо, че има такива! Вярвали са и знаели, че има само една-единствена добра сила и това е Бог, а на нас са оставили да се чудим на по-късните „изобретения” на хората – дяволи, магии, прераждане, извънземни и други подобни чудесии…

В днешно време кукерите се обличат в кожи, специални шапки, окичват се с всякакви звънци и чанове и колкото може по-страшни маски, за да плашат и прогонват злите сили. Древната традиция, името кукери, главната фигура – Новата благодат, която днес се нарича Булка и времето на провеждане на кукерските празници (4, 5 март – Широка лъка, Смолянско) са останали, но са променили предназначението и смисъла си. Свързани са и с християнския празник Сирни Заговезни, който обикновено е също в началото на март. Тогава ще видим все още жив и основния символ на празничност при траките – Свещеният тракийски огън.... 

     Друго продължение на древната тракийска традиция за посрещане на Новата година са и Сурвакарските игри, които са подобни на кукерските. Преместени са само по време, но смисълът им е запазен – вместо на 4, 5 март се провеждат:

на 1 януари,  когато се посреща Нова година по нов, или

на 13 и 14 януари, когато се посреща Нова година по стар стил на християнското летоброене!

В последните десетилетия тази древна традиция се разви в организирането на кукерски фестивали:

В Банско – на 1 януари,

В Ямбол - Кукерландия“, която  се провежда ежегодно в края на февруари или в първите дни на март,

В Перник -  Сурва и др. 

Кукерската традиция не е изчезнала и в Европа. Ако обърнем внимание - в началото на Март, в телевизионни репортажи от чужбина ще видим как започват дните на Карнавалите в редица европейски градове. Не е трудно да се досетим – това е стара традиция, останала от времето на Римската империя. Римската Нова година също е започвала в началото на Март и е отглас от Тракийската, защото траките са най-древният народ в Европа и затова тези маскарадни и други подобни древни традиции ги намираме навсякъде при индоевропейците, въпреки наслагванията от религиите и цивилизацията.

….

Кукерството и нестинарството, които се смятат за езически обичаи само показват, че ние сме древен народ, с древни, устойчиви и неподвластни на времето традиции, които и християнството не е пречупило, както на много други „цивилизовани” места.

Цивилизацията много дава, но и много взима…

…….



Тагове:   кукери,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mitidim - не знаем
28.12.2019 19:06
Чудесна статия! При това точно във времето преди самия празник, когато е добре да се говори дори много повече за тази древна традиция, която сме запазили и предали и на други народи. Защото парадоксалната истина за нас е не че нямаме, а че не знаем какво и колко всъщност имаме.
цитирай
2. vled - Благодаря
28.12.2019 22:00
Благодаря за оценката.
Напълно сте прав, че много малко знаем, а и не се вглеждаме в очевидни неща като факта, че кукерите се появяват винаги и точно по времето, когато идва някаква Нова година.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vled
Категория: История
Прочетен: 69148
Постинги: 15
Коментари: 391
Гласове: 382
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930