Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2010 23:41 - Какво е МЛМ ?
Автор: xermes Категория: Хоби   
Прочетен: 1847 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 18.07.2010 13:50


МЛМ - най-великата възможност в историята на човечеството

Предпочитам да печеля по 1% от усилията на 100 души, вместо 100% от усилията на един човек. Джон Пол Гети

Първи закон на успеха

Богатият ми татко казваше:
“Най-богатите хора в света, търсят и градят мрежи,
а всички останали си търсят работа.”
Робърт Т.Киосаки
“Икономическата сила на даден бизнес е
равна на броя на мрежата на квадрат.”
Закон на Меткалф
(един от основателите на 3Com)Богатите хора не работят за пари (в смисъл наемен труд), те работят, за да изграждат активи (Първи закон на успеха)
Актив е всяко нещо, което носи пасивен доход – например вашата бъдеща бизнес мрежа от познати и приятели, които харесват и си купуват продукти, препоръчани им вас, и които също като вас препоръчват продуктите на своите познати и приятели.

 

ИЗБЕРЕТЕ САМИ: Работна заплата или мрежов маркетинг!

При работа на заплата човек работи за някого и печели само от собствения си труд.
Моделът е: Работиш - печелиш, работиш - печелиш, работиш - печелиш, работиш - печелиш, работиш - печелиш…
Но ако не работиш - не печелиш, не работиш - не печелиш, не работиш - не печелиш …Същото важи и за хората със свободни професии.
При този начин на работа човек е роб на работата си и работи за пари. Колкото повече пари заработва, толкова по-малко свободно време му остава. Ако реши да не работи, парите му започват да свършват…
В Мрежовия маркетинг се гради екип от много хора, които работят по малко, и всеки печели процент от труда на цялата група, която е изградил. При това в тази група влизат не само хората, които той лично е включил, но и всички хора, които са включени от преките му сътрудници. Така само един сериозен сътрудник може да привлече хиляди хора в организацията ви, а вие да печелите от това много пари години наред!
Тук моделът е друг - отначало: Работиш - не печелиш, работиш - не печелиш, работиш - не печелиш, а след това
Работиш - печелиш, Не работиш - печелиш, Не работиш - печелиш, печелиш, печелиш…
Отначало работиш, без да получаваш пари, защото изграждаш групата си. След време, когато в групата ти има поне 10-20 активни сътрудници, започваш да печелиш, без да работиш кой знае колко, защото вече ти се плаща за резултатите на цялата ти организация! А като напреднеш, започваш да печелиш даже и когато спиш. Получаваш пари всеки месец, години наред, цял живот, независимо от личния си труд, ако организацията ти работи добре. Даже можеш да завещаеш бизнеса си на децата си!
Тогава разполагаш освен с много пари, също и със свободно време, което можеш да ползваш както искаш!

Възможности, които предлага МЛМ

Именно поради това че предоставя много възможност за развитие мрежовия маркетинг е толкова популярен на запад от много деситилетия насам и особенно в последните години е предпочитан от много хора. Мрежовият маркетинг ви дава следните предимства:
· Възможност за независимост - както финансова, така и чисто човешка, защото вие можете сами да контролирате кога и колко да работите, без да имате началник над себе си, който да ви казва кога и какво да правите, както и сами да решите кога и колко време да прекарате със семейството и приятелите си. В крайна сметка и никой не може да ви уволни, защото сте независим консултант и можете да работите или не - въпрос на избор от ваша страна.
· Работа с хора - ако обичате да се срещате с нови хора, които споделят вашите идеи, то това е идеалният начин за вас да срещнете нови приятели.
· Развиване на собствен бизнес - чрез мрежовия маркетинг вие имате възможността да създадете своя група от независими дистрибутори, които да формират вашият бизнес. По този начин вие без финансови инвестиции можете да направите това, което отдавна сте искали - ваш собствен печеливш бизнес.
· Бъдете сред равни - при мрежовия маркетинг вашето образование, възраст, раса, религиозни убеждения или пол нямат значение - важни са вашите качества като личност, а именно колко добре можете да се справите в това да разпространявате продуктите и да помагате на спонсорираните от вас независими консултанти. В контраст с останалата част от бизнес средите, където макар и неявно жените биват дискриминирани, в мрежовия маркетинг традиционно именно те се справят по-добре заради така важните си качества да бъдат търпеливи когато изслушват и обясняват на своите клиенти или потенциални консултанти.
· Скъпото и отнемащо време обучение - така нужно на всички в днешно време при мрежовия маркетинг не е проблем, защото е в интерес на вашият спонсор или фирмата вие да бъдете обучени по възможно най-добрия начин, защото в крайна сметка не само вие, но и всички останали имат интерес от това. По този начин се елиминира проблема с това че колеги си пречат един на друг, защото са в пряка конкуренция за крайните клиенти. При мрежовия маркетинг се насърчава конкуренцията от което в крайна сметка печелят всички, защото тя довежда със себе си по-доброто обслужване и по-ниските цени от което пък печелят и крайните клиенти дори.
· Без ограничения в приходите - вече можете да печелите толкова за колкото сте работили. Ако до сега сте мислили че не са ви оценявали достойно то при мрежовия маркетинг няма ограничения, защото колкото сте по-добър толкова повече можете да спечелите. Това е един начин да докажете не само на себе си, но и на околните че наистина сте това което сте.
· Намалени разходи - за разлика от традиционния бизнес началната инвестиция е многократно по-малка, както и риска, защото не рискувате влагайки в зареждането на склад, оборудването на магазин, регистрирането на нов бизнес и други.

Когато избирате продуктите на кои мулти-левъл маркетинг компании да продавате трябва да имате в предвид няколко важни фактора, като бизнес плана на фирмата не е единственият и най-важен за да решите. Не по-малко важни за вашето решение трябва да бъде и самият продукт, който ще предлагате - доколко той е уникален на пазара, защото колкото по-уникален продукт продавате, толкова по-лесно ще ви бъде да го продадете поради липсата на конкуренция. Друг важен фактор е размера на пазара на даденият продукт - колкото е по-голям потенциалният пазар, толкова по-лесно ще можете да продавате. Също така не са за подценяване и факторите като начални разходи които трябва да направите, подкрепата която можете да очаквате от организацията, обучението което се предлага и доколко то е на високо ниво и се извършва от хора които наистина са запознати с продуктите.

МЛМ

Мултилевъл маркетинга (МЛМ) известен още като мрежов маркетинг е начин на продажба на стоки или услуги чрез дистрибутори или консултанти. За разлика от традиционните методи на продажба на стоки и услуги където фирмата производител разпространява стоките си чрез складове на едро, които от своя страна продават на ограничен брой оторизирани дистрибутори, които от своя страна разпространяват продукта до крайният клиент при мултилевъл маркетинга схемата на продажби е скъсена, като обикновено фирмата производител директно продава на независими консултанти своите стоки и услуги на по-ниски цена, като от своя страна тези независими консултанти могат да закупят стоките или услугите за себе си или за да ги продадат на свои познати срещу определена печалба. В случая печалбата която биха генерирали складовете на едро, както и оторизираните от фирмата дистрибутори остава директно в независимите консултанти.

Мултилевъл маркетинга се създава в САЩ през 20-те години на XX век, като естествено продължение на така наречените търговски пътници, които са обикаляли не толкова развитите градчета и са продавали различни стоки. В началото дистрибуторските мрежи са били само от две нива (спонсор + дистрибутор), но с развитието на изчислителната техника през 70-те години на XX век вече е възможна автоматичната обработката на големи обеми от данни, което позволява и разширяването на мрежите от дистрибутори - нещо което би било нереалистично без използването на изчислителна техника защото би отнело месеци за изчислението от човек на бонусите на дистрибуторите само за 1 месец.

В днешно време с обезличаването на отделният човек и развиването на огромни международни корпорации хората все повече търсят поле за изява където могат да изразят своята индивидуалност. Поради тази причина все повече хора търсят алтернативни начини за осигуряване на приходи и домашният бизнес се явява едно прекрасно решение за този тип хора, давайки им едновременно свободата сами да решават кога и колко да работят, както и да печелят пари от това без да имат началници, които често издават неясни или нереалистични инструкции на своите подчинени. Домашният бизнес в която група попада и мрежовият маркетинг е идеално средство да докажете на себе си и другите своите индивидуални способности. Този вид бизнес е изключително подходящ също така и за млади майки, които имат нужда да отделят повече време на семейството си, но в същото време биха желали и да се реализират професионално, както и за току що пенсионирани хора, които често притежават многократно по-добри комуникативни умения от по-младите хора, но често тези умения не се оценяват от фирмите търсещи служители. Други видове домашен бизнес са например каталожната търговия, предлагането на стоки в интернет, но всички те изискват както специализирани технически знания, така и сериозен начален капитал за стока и оборудване. При мрежовият маркетинг вие си спестявате именно тези огромни разходи, като по този начин намалявате риска от загуби без това да влияе на вашите бъдещи печалби от продажбите. Всичко което трябва да можете да правите е да имате желание за работа, да сте комуникативни и да искате наистина да отидете например на така желаната от вас екскурзия в някое екзотично кътче на света.

Много често мрежовият маркетинг се бърка с пирамида, но разликата между двете е съществена. За разлика от мрежовият маркетинг в пирамидалните структури, които бяха особено популярни в началото и средата на 90-те години на XX век в България при пирамидалните структури реално не се продава нито стока нито услуга. Пирамидалната структура се крепи от вноската, която всеки нов член прави когато се регистрира. Приходите от всеки нов член тръгват нагоре по веригата и се изплащат на по-старите членове и така новият член търси от своя страна нови хора които да платят тяхната вноска, за да може да получи пари. При мрежовият маркетинг пари се изплащат само когато се извършат продажби от страна на консултантите. В днешно време съществуват и хибридни структури които съчетават в себе си както пирамидалните структури, така и мрежовият маркетинг, като карат всеки новорегистриран дистрибутор да закупи материали за обучение често доста скъпи и реално този тип компании почти не продават реалните продукти които предлагат, а се издържат както себе си, така и своите дистрибутори най-вече от продажбата на тези стартови пакети с различни материали за обучение, тестери и др. Необходимо е да бъдете внимателни и сами да преценявате коя компания от кой тип е, но най-лесният критерии това е да обърнете внимание дали дадената фирма набляга на продажбите на стоките или услугите с които по принцип се занимава или събира големи суми пари от странични дейности като регистрации и др.

Друга основна разлика при мултилевъл маркетинга в сравнение с традиционния бизнес е това, че всеки независим консултант може да регистрира други независими консултанти, като по този начин той става техен спонсор и получава като приход процент от техните продажби. За сравнение при традиционната търговия даден дистрибутор не би желал да помага на други да станат дистрибутори на същата фирма поради това, че ще намали собствените си продажби и ще създаде по-голяма конкуренция. Ето защо мултилевъл маркетинга е начин на организиране на разпространението на дадени продукти стимулиращ конкуренцията, защото въпреки че даден консултант може да регистрира други консултанти, които са в пряка конкуренция с него, той има както финансова изгода от това, така и нематериалното удовлетворение от това че създава своя структура за разпространение на продуктите, като по този начин сформира собствен бизнес.

Принципи на МЛМ компаниите

Много компании предлагат мрежов бизнес, но са малко тези, които са изградени върху принципите на дългогодишния опит, стабилността, честността и справедливостта. Предлагаме ви списък с критерии, въз основа на които да изберете най-добрата ММ компания.

Добрата ММ компания трябва да има:
* Качествени продукти - един от най-важните фактори в мрежовия бизнеса е гама от много качествени продукти. Много е трудно да спечелиш уважението и доверието на клиентите, ако в един момент продаваш филтрираща система за вода, а в следващия обувки. Добрата компания трябва да предлага качествени продукти, които се помнят дълго. Търсете лидер на пазара с доказани висококачествени продукти.
* Без изпреварвания в ниво - никой от групата под вас няма да се издигне в ниво по-високо от вашето. Ако дистрибутор във вашата мрежа развива бизнеса си добре, при издигане на по-високо ниво, той ще изтласка автоматично и вас на новото ниво. Търсете маркетингов план, който поощрява откриване и включване на лидери в бизнеса.
* Без загуба на ниво - постигнатото ниво в маркетинговия план никога не трябва да се губи заради липса на активност и покупки. Веднъж достигнато, нивото се запазва вечно. Добрият маркетингов план ви позволява да се отпускате, ако имате нужда.
* Бонуси се изплащат върху цени на дребно - бонусите трябва да се изчисляват върху стойността на купените продукти по препоръчителни цени за продажби на дребно, а не върху дистрибуторските цени (които са значително по-ниски). Това гарантира по-високи бонуси.
* Доказана финансова стабилност - постоянен, стабилен ръст на продажбите винаги е знак за добра ММ компания. Не пропускайте да погледнете графиката на годишните продажби на компанията, за да видите как се развива тя, какви са оборотите й и да прогнозирате бъдещи тенденции. Разгледайте също продажбите през цялата история на компанията.
* Поне 5-годишен опит в мрежовата индустрия - добрата ММ компания трябва да има най-малко 5 години опит и да е реализирала стабилен ръст през съществуването си. Само качествена мрежова компания може да прескочи първите критични 18 месеца с помощта на солидно ръководство, силен бизнес план, мотивирани дистрибутори и качествени продукти.
* Разнообразни възможности за доходи - когато компанията предлага на дистрибуторите различни варианти за печелене на пари, те имат възможност сами да определят графика си - дали да работят на пълен или на непълен работен ден, да избират това, което им допада най-много и др. Разнообразните възможности за доходи са ключово преимущество на работата в мрежовия маркетинг.
* Продукти за консумация - за мрежовия бизнес са идеални продукти, които се консумират, защото с тях лесно можете да си изградите група лоялни клиенти, които редовно купуват нови продукти. Такава солидна основа от активни клиенти е ключ към ефективен мрежов бизнес. Тя може да се изгради само с качествени консумиращи се продукти. Доста трудно би било да сте представител на компания, която продава домашни аларми например.
* Развита система за подкрепа на дистрибуторите е ключов фактор за мрежовия бизнес. Добрата ММ компания трябва да осигурява пълна подкрепа на дистрибуторите - достъп до информация, обучения, семинари, разнообразни възможности за усъвършенстване на уменията и др. Вашият успех влияе пряко върху успеха на компанията и системата за подпомагане на дистрибуторите трябва да е отражение на тази идея.
* Международно присъствие - развитата международна дейност е показател за растеж, надеждност и качествени продукти. Компании, които разширяват дейността си по света са стабилни и опитни.


e-maili    :         tato@dir.bg      tel. 0878282809
                          sianie@abv.bg    tel.0894664080
                        ilonka_staikova@abv.bg  tel.0898553078 
                  
Тагове:   МЛМ,   MLM,   мрежови маркетинг,


Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: xermes
Категория: Хоби
Прочетен: 1303273
Постинги: 89
Коментари: 646
Гласове: 186
Календар
«  Юни, 2020  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930