Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2011 16:29 - За Боян-Мага -източник : http://www.beinsadouno.com/статии/_/богомилство-и-богомили/
Автор: xermes Категория: Хоби   
Прочетен: 18733 Коментари: 15 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Той (Симеон) имал двама сина: единият се наричал Боян, а другият, който и до ден днешен живее и здраво управлява българите, Петър. Боян обаче чак дотам бил изучил магията, че от човек ставал веднага на вълк и на какъвто друг звяр поискаш... Вениамин-Боян бе силен в магия, вълшебство и тайно очарование”.
Радислав Кондаков

image В българските литературни и фолклорни проекции не веднъж се среща образа на Боян Мага като песоглавец, магьосник с умение да се превръща във върколак или друг звяр, тайнствен и могъщ чародеец. Част от тези аналогии идват и от християнското му име – Вениамин, защото библейският родоначалник Вениамин, на когото е кръстен, редица пъти е оприличаван в Светото писание на вълк, например в Битие, 49:27 –

“Вениамин е граблив вълк; заран лов ще яде, а вечер плячка ще дели.”

Или в Съдии 7:5:

„И той, заведе людете при водата; и Господ каза на Гедеона: Всеки, който полочи с езика си от водата, както лочи куче, него да поставиш отделно, така и всеки, който се наведе на коленете си, за да пие.”

Кой е Гедеон ли? Ето кой:

„...и Вениаминовото племе; и началник на вениаминците да бъде Авидан, Гедеоновият син;” Числа 2:22

Изключително интересно е написаното от добре известния в средата на X век във Византия епископ Лиудпранд, който по това време е посланик и хронист на германския император.


Спечелил завидна слава в целия средновековен свят, младият маг, както стана ясно от горния цитат, е български княз. Но въпреки че е син на цар Симеон, Вениамин е нещо много повече от приц – той е истинският водач на богомилите.

Богомилите са имали ясно изразена йерархия в своето движение, на върха на която е стоял именно Боян, с чин архиепископ на движението. Освен него архиепископи и негови помощници са били Богомил и Гавриил Лесновски. По-нататък структурата се разклонява в епископи, презвитери - още известни като съвършени и избрани, и завършва с верующи и оглашени. Разбира се не всеки достигнал ниво съвършен, е заемал епископска длъжност. Да си съвършен е значело да минеш през определени посвещения и изпити, свидетелстващи за духовна степен и знания. Някои от съвършените са заемали длъжността епископ – създавали са и са управлявали т.нар. богомилски църкви.

Знанията на младия княз наистина са били впечатляващи и това е било забелязано още в Магнаурската школа, където той е изпратен да усвоява научните богатства на средновековието. Но свръхчовешките му способности будят едновременно страх и неразбиране в един от учителите му в Константиниопол – философът и литератор Николай Мистик - главен възпитател в Императорската школа, чието име присъства в архивите на историята.

Но тайнствената сила на Боян не поразява само човека на мисълта – Николай Мистик. Младата Мария, внучка на императора Роман Лакапин, се влюбва безнадежно в потайния български принц. Тя е същата Мария, която по-късно ще се появи на историческия хоризонт, като българската царица Ирена и съпруга на цар Петър. Но Вениамин я отблъсква, сърцето му остава ледено, а любовта й – несподелена.

След смъртта на цар Симеон, с нежелание и едва 20 годишен, мекушавият Петър сяда на българския престол и поема управлението на страната. За скрепване на връзката с Византия, той се жени за Мария, която приема името Ирена – символ на мира между България и Византия.

През зимата на 927 г., няколко месеца след кончината на баща си, седемнадесетгодишният Боян се завръща в Преслав като съветник на новия цар. Животът му бързо се потапя в блатото на дворцовите интриги, измами и хитрости, подклаждани най-вече от царица Ирена, чиято любов към него изобщо не е угаснала.

Още докато е бил в Магнаурската школа, Николай Мистик забелязва, как ученикът най-редовно се вижда с двама странници, с вид на сирийци. Това прави впечатление на византиеца, който се усъмнява, че младият българин крои нещо против Империята.

Но тези срещи са нямали нищо общо с Византия, а сирийците ще се намесят по един интересен начин в цялата картина.


От крайно интригуващата книга „Документите Тера” пък, можем да научим, че древните цивилизации от планетната система на Сириус са еволюирали от хищни бозайници и в главите приличат на вълци (кучета) или котки (лъвове), както и че те са пряко свързани с историята на хората и живота на земята.

Ще продължим изненадващата разходка до Сириус с информацията, че акадското име на звездата е "Мул-лик-уд", което означава "звездата-куче на Слънцето". Във Вавилон Сириус е била известна като "Какаб-лик-ку", в превод "Кучешката звезда", а асирийците са я наричали "Кал-бу-са-мас", означаващо "Кучето на Слънцето". Накрая, познайте кое е най-яркото светило на съзвездието „Голямото Куче”? Въпросът е риторичен, но за да няма неясноти – ето и отговорът – Сириус.

От друга страна, небезизвестният Анубис е гръцкото име на Инпу - един от древноегипетските богове с глава на куче и тяло на човек, а звездата Инпу е също така звезда на Изида, иначе казано - пак Сириус.


След това привидно отклонение, което дава ясна връзка между звездата и символа на кучето, ще отскочим до манастира Св. Параскева, през 928 г. – там именно двамата сирийци, заедно с Боян Мага, поставят началото на богомилството. От двамата Мага получава Богомилското Таро, както и свещени за Богомилите книги - легендата за Стефанит и Ихнилат и Първообраза на Йоановото Евангелие.

По това време Боян е само на 18 години.

Да, знам, че сирийците са от Сирия, а не от Сириус, но връзката в имената може съвсем да не е случайна. Ще си позволя да цитирам и Учителя Петър Дънов:

„Че ако вие погледнете в Битието, нашата земя е една от най-изостаналите назад в културно отношение. На другите земи, по другите Слънчеви системи има много напреднали земи. Ако се пренесете запример в Слънчевата система на Сириус, там живеят много добре. Старите народи като асирийците, които разбраха тази древна наука, туриха думата Асирия – значи хора, които искат да живеят според културата на Сириус. Отличен живот е. Какво ще кажете: „И там има земя като нашата.“ Там, ако идете, тия хора са толкоз културни, че помен няма от престъпленията, които се вършат тук, на земята. Тези хора не очакват други да ги оправят, понеже, „ако Бог съществува в света, той ще ни оправи“.

Сириус се споменава често и на особена почит в Учението му, а както се знае, то има много общи черти, традиции и ритуали с богомилството:

„В Сириус има една култура два пъти по-възвишена отколкото на Слънцето.”

„Много от човешките същества по другите системи са далеч по-напреднали от човека, защото са излезли по-рано от великия първоизвор на живота. Тяхната мъдрост е толкова велика, че културата на хората, в сравнение с тази на Сириус например е още в своите пелени. Съвременните хора пред съществата на Сириус не са даже и деца.”

Тук трябва да отворя скоба, че става въпрос за Слънцето Сириус, а не някоя от планетите му. Това пояснение е във връзка с негативната роля, която уфолози и изследователи отреждат на някои сириусианци, които следва да са жители на планети от звездната му система. Редица окултни школи дават насока, че Слънцата са център на светлите сили, а планетите (или вътрешността им) – на тъмните. В тази равнина на разсъждение, са възможни различни варианти – например някои от съществата от древната цивилизация в системата Сириус да са еволюирали в по-високи измерения на съществуване и да помагат на своето „наследство” на земята в развитието му, използващи методите на „бялото” посвещение. Други от тях, да са останали ориентирани предимно към егото и тялото си, а полярността им, разбира се – „черна”.

Дипломната работа на Петър Дънов е била на тема „Миграция и християнизиране на германските племена” и в нея се говори за ролята на епископ Вулфила, в превод от немски – вълчето.

Всъщност препратки към кучеглави същества, Сириус и всякакви митични фигури има както по целия свят, така и в България. Съществува информация, че Александър Македонски е воювал срещу странни хора, наречени песоглавци или кинокефали.

„Кинокефалите представляват едно от подразделенията на апокалиптичната армия на Гог и Магог, тоест на Скитите. Също така на картата на Хенрих Майнцски, се чете упътването, че:

“В Рифейските планини (на границата между Европа и Азия) тече река Танис. Там живеят лоши хора Грифони и Кучеглави.” – четем от сайта www.surva-bg.com .

Както и – „За Песоглавите се срещат споменавания в индийски, персийски, египетки и дори китайски автори. В средновековието за тях пишат Августин, Плано Карпини, Порденоне и Марко Поло.”

Оттам читателят може да се информира и за произхода и значението на думата кукерихора, които се правят на кучета.

Според историка Иво Андровски „В преданията от древността е отбелязано, че алп Бури (вълк), полубог, станал първоучител на българите...”

По мнението на немалко автори (напр. Христо Маджаров), митът за момчето, спасено от Вълка, което е и легендата за основаването на Рим – е български, а някои изследователи обвързат произхода на владетелския род Дуло с алп Бури. Според представите и поверията на народа ни, кучето е слуга на Бога и е създадено от него да гони дявола - по Божия повеля то захапва лукавия за крака и той окуцява.

Темите за върколаците и догоните изобщо няма й да ги отварям, защото статията трябваше да е за митичния образ на Боян Мага.

Митичен или не, Архиепископ Боян се явява една от най-влиятелните и значими фигури за българската, и особено за европейската история и развитие, като се има предвид огромното значение на богомилството и неговите креации (катари, патарени, розенкройцери, духобори, чешки братя и т.н.) за Ренесанса и освобождението от тъмните окови на Средновековието и църквата.

Според редица изследователи, богомилите, наричани още „синове на разрушението”, са преки наследници на траките, а траките на свой ред са свързани с цивилизацията от Атлантида. За общото между Атлантида и Сириус може отново да видите в „Историята на Звездния Старейшина и Документите Тера: Скритата история на планетата Земя”

Николай Райнов счита богомилството за част от западната езотерична традиция:

„В своите седем периода на развитие (Атлантски, Мексикански, Египетски, Халдейски, Есениянски, Гностически и Богомилски) тази традиция запази линията на строго единство, така характерна за пътя и разкриването на всяка истина.”

С риск, съвсем основателно, да ме наречете повтарящ се досадник, ще добавя, че за връзката между индианската (мексиканската) и египетската култура от една страна, и историите за Сириус от друга, може да разберете пак от „Историята на Звездния Старейшина и Документите Тера: Скритата история на планетата Земя”.

Няколко извадки от Богомилското учение по темата:

„Първият кръг (Овен) е Талет, жертвата, Агнец, заклан върху равноденствения кръст. Там е главата на Великия Човек, коленото на Вениамин, който държи вълк, негов знак е Аметистът.”

„Азбучен ключ В (6) е свързан с ...феникс, междуосие, Марс, Сириус, Стрелец, Йехова, Уриел, Строител, ..., Влияние, Воля, Трон...

Ще завърша със следните любопитни думи на поп Богомил - цитат от произведение на Николай Райнов:

“Ние сме християни – казва той – ние се мъчим да заслужим Божията Милост с дело, думи и мисъл. Ние нищо скверно не вършим. Нищо от учението на Христа не отричаме, ни изменяме; ние живеем онова, което са живеели първите апостоли. Проповядваме словото на спасението и пазим христовите овци, разделени на оглашени, верни, избрани и съвършени. Ние сме Божиите кучета, които разкъсват всеки вълк. Ако царете и патриарсите идат да грабят стадото, те са вълци и ние ще разкъсаме и тях.”



Източник: 1. Традиционни образи на „своето” и „чуждото” в новата българска литература’ Юлия Йорданова; http://liternet.bg/p...avtoreferat.htm

2. „Вечният зов на Сириус”; Васил Василев; http://www.beinsadouno.com

3. «Не се сравнявай с нея»; Неделна беседа на Петър Дънов, 1933 г.

4. КУКУРИ – Нов поглед към древното име и древният обичай; http://www.surva-bg....a-istoria2.html

5. „Истината за Богомилите – Документална хроника”; Иван Кирилов, Второ преработено издание, Издателство ХРИКЕР- 2000 г,; ISBN 954-8498-53-7

6. Уикипедия

7. „Българите и световната цивилизация”, Иво Андровски

8. „Цар Петър” – „Книга за царете”; Николай Райнов

9. „Историята на Звездния Старейшина и Документите Тера: Скритата история на планетата Земя”; Автор: Робърт Морнинг Скай; Издателство „Паралелна реалност”.

10. „Богомилство и богомили”; Николай Райнов



Гласувай:
8



1. анонимен - магия удобств порча змея нострадамус центурия сглаз заговоры происхождение государства у восточных славян
15.11.2011 10:34
Hi! i'm Re-twit you post: #grabbed[n - to my www.twitter.com/#!/slavcentrinfo

характерники иих сила магия на любовь карты таро обозначение теории происхождения государства у славян апокалипсис 2012 что нас ждет через 2 года
цитирай
2. анонимен - buy generic online
27.02.2012 23:06
Hello! <a href=http://zqjaleson.webs.com#8657>http://zqjaleson.webs.com</a> <a href=http://ygvaleson.webs.com#2245>alesse how long until effective</a> <a href=http://nyoaleson.webs.com#6278>http://nyoaleson.webs.com</a> <a href=http://uijaleson.webs.com#5367>buy alesse</a> <a href=http://bphaleson.webs.com#2917>aleve toxicity</a> <a href=http://phhaleson.webs.com#6644>alesse prescribing information</a> .
цитирай
3. анонимен - viagra online 327 5267
18.10.2012 03:26
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#7686>viagra online</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#17761>buy generic viagra</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#7494 buy generic viagra
цитирай
4. анонимен - payday loans online 428 11059
18.10.2012 09:18
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#9552>payday loans online</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#6558>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#20892 payday loans online
цитирай
5. анонимен - buy levitra online
21.10.2012 08:20
If you want to buy levitra use keywords http://onlinelevitrabuy.com/#2227 - levitra without prescription, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#9012>buy levitra</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#3805 online
цитирай
6. анонимен - buy generic viagra 18982
21.10.2012 11:34
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#fwngm>viagra 150 mg</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#idmys >viagra 50 mg</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#qoigp cheap viagra
цитирай
7. анонимен - buy kamagra cheap 3683
21.10.2012 20:37
<a href=http://orderkamagranow.com/#vwddu>kamagra soft</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#yzjih >cheap kamagra online</a> , http://orderkamagranow.com/#hehbh kamagra jelly 100mg
цитирай
8. анонимен - cheap generic levitra 1892
22.10.2012 09:26
<a href=http://orderlevitrahere.com/#rnwfj>buy generic levitra</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#pyxwr >levitra 20 mg</a> , http://orderlevitrahere.com/#ubzvh buy generic levitra
цитирай
9. анонимен - order cialis 3148
22.10.2012 10:37
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#qwgvi>cialis online without prescription</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#bihzn >cheap generic cialis</a> , http://ordercheapcialishere.com/#dlozs cheap generic cialis
цитирай
10. анонимен - payday loans 754 6928
23.10.2012 16:44
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#19599>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#13384>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#14235 payday loans
цитирай
11. анонимен - cialis online 409 9004
24.10.2012 00:40
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#7047>generic cialis</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#7268>buy cialis online</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#12037 buy generic cialis
цитирай
12. анонимен - buy levitra online 17287
25.10.2012 06:33
<a href=http://levitrastorehere.com/#hbnei>levitra online</a> - <a href=http://levitrastorehere.com/#snfvv >levitra online</a> , http://levitrastorehere.com/#cmbjc cheap levitra
цитирай
13. анонимен - cheap viagra 3356
25.10.2012 12:35
<a href=http://viagrastorehere.com/#strqj>cheap viagra</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#jeutn >buy viagra online</a> , http://viagrastorehere.com/#pehwe viagra online
цитирай
14. анонимен - cheap cialis 1892
25.10.2012 13:06
<a href=http://cialisstorehere.com/#vtvuu>generic cialis</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#lowxk >buy cialis online</a> , http://cialisstorehere.com/#evyih cheap cialis
цитирай
15. анонимен - cheap kamagra 11005
26.10.2012 02:57
<a href=http://kamagrastorehere.com/#psynx>buy kamagra</a> - <a href=http://kamagrastorehere.com/#xafsi >buy kamagra online</a> , http://kamagrastorehere.com/#mkahf buy kamagra
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: xermes
Категория: Хоби
Прочетен: 1461508
Постинги: 89
Коментари: 646
Гласове: 187
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031